"У будинках Тухл колоди лежать не класично, горизонтально, а вертикально, як частокл. Це дм-фортеця, яка захища свох мешканцв. Усй команд дуже сподобалась така алегоря. Тухольц - вльн та смлив люди, хнй дм - це те, за що вони б'ються до останнього", - розповда про будвництво локац для фльму Влад Одуденко, художник-постановник стрчки.
Скел, зведен на Трощин, клька десяткв коней, тисяч костюмв ручно роботи, Карпати та озеро Синевр, а ще - голлвудськ актори. "Захара Беркута" знмали неподалк Синевирсько поляни. Навть якщо уявити, що сценар цього кно зразком когнтивно зрозумло оповд у логчнй послдовност сцен, то до екрану вони доходять нби псля дико вечоринки у Лас-Вегас, загубивши половину сцен (не будемо казати, де й як), та випадковим чином помнявши мсцями т, що залишились. Напевно, банально не вистачило коштв. Я – кримський татарин, я п’ять рокв не був вдома, на батьквщин. По сут, няких психологчних трансформацй у фльм ми не спостергамо. Також не треба забувати, що ця стрчка – продукця з англомовним актором та знмалася на англйськй мов, а потм фльм ще дублювався укранською. Навть в останнй третин своя логка – логка видовища. Людина, зрозумло, не може довго знаходитися у фрустрац та ма знайти вихд.
А що стосуться прац, безпосередньо втлення свого персонажа, я жодного разу не стикався з тим, щоб хтось з них не знав або, не дай Боже, свого тексту, або контексту того, що ми знмамо, або був не готовий фзично. “Захар Беркут” - це сторя днання та незламност духу укранського народу, де невелика громада перемогла ворожу навалу завдяки взамодопомоз та пдтримц. Про це повдомляться на фейсбук-сторнц стрчки. До зйомок залучили близько 500 акторв, з яких половина знмалася у батальних сценах. Ну от чому коваль такий сильний, чому його сил придляють стльки уваги? А щоб камння перекидати! Хто бачив – той зрозум. Колабораця з ноземними акторами - американськими, монгольськими, казахськими, британськими, - за переконанням режисера, дозволить вивести укранську культуру на свтовий рвень. Бюджет картини склав 75 млн гривень, з них держпдтримка - 30 млн гривень. Хба що природа навколо них помтно багатша. Голлвудський актор, який зграв старйшину — Захара Беркута, розповдав, як був вражений красою укранських Карпат як з захватом переносився у суворе життя грського племен Х столття: "Я бачу, що укранц дуже пишаються сторю, описаною в повст "Захар Беркут", що для них ця сторя дуже важливою.
Особливо псля успху фльму 2006 року з Джерардом Батлером у головнй рол. Вдповдно, закликати людей у кнотеатри було б особливо нчим. 10. Ахтем Сейтаблав Джон Внн все-таки не скотилися в бойовик: на екран ми бачимо непросту драму, побудовану на матерал людських вдносин у лиху добу. А там сюжетний поворот: Тугар Вовк виявляться натуральним зрадником, вн дружить з ворогом, тож тухольцям доводиться самотужки боротися за волю незалежнсть. Основа блокбастеру – очевидне патротичне послання. Квитки вже у продажу. Та у Захара Беркута (Роберт Патрк) свй план як цьому протистояти.
Це спльний укрансько-американський художнй фльм режисерв Ахтема Сетаблава та Джона Вна. Слоган фльму - У свобод моя суть.