1241 рк. Монгольська орда на чол з ханом Бурундою рухаться на захд, винищуючи все на свому шляху. Дйшовши до високих Карпатських гр, вйсько зупиняться бля пднжжя. Однак вноч клька мсцевих мисливцв брати Беркути потайки пробираються в табр та звльняють полонених. Несамовитий вд лют хан виршу йти навпростець, щоб помститися знищити карпатськ поселення. Для цього вн знаходить зрадника серед мсцевих, який вдкрива йому тамний прохд у горах. Однак невеличка громада грських мисливцв пд кервництвом Захара Беркута ма свй план, щоб назавжди зупинити багаточисельного ворога.10 жовтня, у широкому прокат з’явиться фльм режисера Ахтема Сетаблава, який вн зняв за мотивами повст вана Франка “Захар Беркут”, у спвпрац з американцем Джоном Внном.
Допомагають створювати та розвивати яксну незалежну длову журналстику. Автентично? Не знаю. Тому ми, не довго вагаючись, виршили пдтримати стрчку, – розповв вген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine. У далогах Захара Беркута – безодня клше банальних висловв, на кшталт: Я знав, що ти це скажеш! У фльм часто трапляються огрхи: нод пдкачу темп, нод саундтрек набрида… Постановка бльшост бов, будьмо вдверт, слабка, це видно з рзкого монтажу, що скаче. В Укран давно говорили про створення видовищного сторико-патротичного екшена в дус бойовика 300 спартанцв.
Партнер та консультант стрчки – Мжнародний Фонд вана Франка. Голлвудський актор, який зграв старйшину — Захара Беркута, розповдав, як був вражений красою укранських Карпат як з захватом переносився у суворе життя грського племен Х столття: "Я бачу, що укранц дуже пишаються сторю, описаною в повст "Захар Беркут", що для них ця сторя дуже важливою. Там багато вишивки, рзних прикрас, як ми робили вручну. Вн переходить на бк монголв. Костюми прикраси - коп з музев Битв тут багато, але кожна з них – не просто перестрлка з лука чи схрещен меч.
Читайте також: Лто, а на мен шуба: у Львов розповли, як знмали Захара Беркута 1241-й — монгольська орда просуваться на Захд. З дроту виплтали фбули, нагрудн пдвски. Автентично? Не знаю. Святослав Вакарчук спецально для Захара Беркута написав псню Перевал, яка стала саундтреком. Вони справжн чоловки, справжн актори. Та у Захара Беркута (Роберт Патрк) свй план як цьому протистояти.
Пдтекст. Фльм – про под 1241 року, коли монгольська орда напала на слов’янськ поселення в Карпатах. Проте багато деталей, символв та образв дозволяють зчитати паралел з сучасними подями та конфлктом укранцв з ншим агресором. Взяти хоча б до уваги амулети: у родини Беркутв центральним символом тут знак, що нагаду тризуб. А от на ши в монгольського хана – двоголовий орел (цей символ справд свого часу використовувався в геральдиц монголи)…